Eduskuntavaalit 2023

12.03.2023

Vaalit lähestyvät!

On tärkeää että äänestät, mutta mieti tarkkaan kenelle äänesi annat.

Annatko äänesi lupausten vai tekojen perusteella?
Jos Puolueen teot eivät ole kohdallaan, voimaton ehdottaa vaihtamaan puoluetta jolle äänesi annat. Jos kuitenkin haluat äänestää sitä "tuttua ja turvallista" puoluetta, harkitse edes äänesi antamista sille toiselle ehdokkaalle joka ei ole vielä eduskunnassa istunut.


Ennakkoäänestys kotimaassa: 22.–28.3.2023
Vaalipäivä: 2.4.2023


Tässä lyhyt esittely puolueisiin ja muuta mielenkiintoista puolueesta

Nykyiset eduskuntapuolueet:

SDP
SDP on nykyisen eduskunnan pääministeripuolue. Pääsääntöisesti puolue on hoitanut hommansa hyvin ja pääministerikin on hoitanut työnsä kohtuullisesti jos ei oteta huomioon juhlimisvideoita. Ehkä eniten soraääniä puolue on saanut hoitajien pakkorokotuslaista sekä hoitajien "pakkotyölaista" joka olisi pakottanut hoitajat työhön sakon uhalla. Tämä varmasti vie demareita hoitajien ääniä ja kenties muidenkin ääniä.

PS
Perussuomalaiset on nykyisen eduskunnan suurin oppositiopuolue. Heille tärkeitä asioita ovat isänmaallisuus, maahanmuutto- ja EU-kriittisyys. Ilmastopolitiikassa Perussuomalaiset uskovat että päästövähennykset ovat uhka suomalaisten työpaikoille. Siksi perussuomalainen ei kannata ilmastotekoja.
Ilmastokriittisyys ja maahanmuuttokriittisyys vie ääniä vaikka populistinen julkisuuskuva saattaa johonkin kansan osaan tehota.

Kokoomus
Kokoomusta usein kutsutaan hyväosaisten puolueeksi. Kokoomukselle on tärkeää yritysten hyvinvointi. Kokoomus mieluiten leikkaa palveluista kuin korottaa veroja ja tämä kolahtaa etenkin heikompaan kansan osaan.

Keskusta
Keskusta mielletään helposti maalaisten puolueeksi ja sitä se on perinteisesti ollut. Keskustaa on äänestetty paljon maaseutualueilla. Keskustaa on haukuttu takinkääntäjä puolueeksi ja sanontakin "kepulainen pettää aina" kuvastanee puoluetta ainakin osittain. Viimeisin keskustan tempaus oli kun asettuivat vastustamaan yllättäen saamelaiskäräjälakia ja nyt vaalien lähestyessä ottavat pesäeroa nykyisestä hallituksesta. (Onkohan hallituspaikka hakusessa jälleen)
Ainakin hoitajat muistavat keskustaa jo Sipilän Kiky "talkoista" ja hoitajien pakkotyölaista nykyisen hallituksen ajalta. Luonnonsuojelijat muistanevat Keskustaa myös turpeen käytöstä ja turkistarhauksesta.

Vihreät
Vihreille tärkeitä arvoja on perinteisesti ollut luonnonsuojelu, ilmastokysymykset ja ihmisoikeudet. Viimeaikoina Vihreät ovat alkaneet kannattaa päihteiden laillistamista, esim. kannabiksen käytön vihreät haluavat laillistaa. Vihreät perustelevat asiaa siten että siitä saadaan verotuloja ja käyttäjiä voidaan helpommin ohjata hoidon piiriin. Vihreillä on ajatus että kannabista myydään vain aikuisille samoin kuin tupakkaa ja alkoholia. Ehkä Vihreät ovat unohtaneet että alkoholia kuin tupakkaakin saa alaikäiset hyvin helposti, niin miksi ei kannabistakin.
Monet viranomaistahot ja suuri osa hoitotahoista vastustaa kannabiksen laillistamista ja tämä vienee Vihreiltä ääniä vaikka muutoin arvot on vihreillä kohdallaan. Myös hoitajien pakkotyölaki vieneen Vihreitä hoitajien ääniä. Lisäksi vihreät haluavat poistaa sunnuntailisät

Vasemistoliitto
Vasemistoliiton arvot ovat lähellä vihreitä arvoja. Vasemiston mielestä jokaisella tulee olla mahdollisuus riittävään toimeentuloon ja kattaviin julkisiin palveluihin. Vasemistolle on tärkeää myös ilmastoasiat ja sitä varten tehtävät toimet
Vasemisto muistetaan siitä että he vastustivat hoitajien ns. pakkotyölakia mutta eduskuntasalissa sitten vasemmisto kannattikin sitä (vain muutama edustaja äänesti vastaan). Hoitajat muistanevat tämän äänestysuurnilla.

RKP
Suomen ruotsalaiselle kansanpuolueelle on tärkeää ruotsin kielen asema Suomessa, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä yrittäjyyden tukeminen.
RKP on usein ollut hallituksessa ns tukipuolueena. Saas nähdä miten seuraavassa hallituksessa etenkin jos perussuomalaiset ovat sinne nousemassa, tingitäänkö ruotsinkielen asemasta vai tinkiikö perussuomalaiset omasta mielipiteestään
On äänestetty perinteisesti paljon ruotsinkielisillä alueilla

KD
Kristillisdemokraatit haluavat rakentaa yhteiskuntaa, jossa julkinen talous on tasapainossa, työntekoon ja yrittäjyyteen kannustetaan ja heikoimmassa asemassa olevista pidetään huolta. Kristillisdemokraattien politiikassa korostuvat lapsiperheiden asiat, kristillinen arvoperusta sekä yrittäjyyden tukeminen.
Sateenkaariarvoja kristilliset eivät arvosta, kristilliset vastustavat mm samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Liike Nyt
Liike Nyt haluaa kannustaa yrittäjyyttä ja vastustaa ammattiyhdistysliikettä jonka Liike Nyt kokee olevan esteenä työpaikkojen lisäämisessä. Liike Nyt tunnetaan Hjallis Harkimon puolueena ja sellaisena se tultanee jatkossakin tuntemaan. Puolueen arvot on lähellä kokoomusta, mutta kannanotoiltaan ehkä jyrkempiä. Liike nyt on tunnettu suorapuheisuudestaan.

VKK
Valta kuuluu kansalle puolue vastustaa maahanmuuttoa sekä EU- ja Nato-jäsenyyttä. VKK on tullut tunnetuksi Venäjämielisistä kommenteistaan. Ainut kansanedustaja Ano Turtiainen perusti puolueen kun hänet erotettiin Perussuomalaisista. Nimestään huolimatta puolueen valta tuntuu olevan vain muutaman ihmisen käsissä

Muut puolueet:

Avoin Puolue
Avoimelle Puolueelle keskeisiä keskeisiä teemoja on mm. 1500€ perustulo kaikille, ilmastomuutoksen torjuminen sekä kannabiksen laillistaminen

Eläinoikeuspuolue
Eläinoikeuspuolueen tavoitteena on yhteiskunta, jossa kaikilla (myös eläimillä) on oikeus omaan elämäänsä ja vapauteen itseisarvoisena yksilönä.

Feministinen puolue
Puolueen kolme teemaa ovat sukupuolten tasa-arvo, ihmisoikeudet ja inhimillinen turvallisuus.

Kansalaisliitto
Kansalaisliitolle keskeisimpiä asioita on mm EU-vastaisuus, sotilaallinen liittoutumattomuus, sitovat kansanäänestykset sekä vähäosaisten auttaminen.

Korjausliike
Korjausliike (Entinen sininen tulevaisuus)) haluaa purkaa sääntelyä ja uskoo työhön sekä yrittämiseen. Puolueelle tärkeitä asioita ovat muun muassa isänmaallisuus, perhearvot sekä pienyrittäjien tukeminen. Puolue muistettaneen Sipilän hallituksen ajoista kun Perussuomalaisista erosi (tai erotettiin) johtohenkilöt (mm Timo Soini, Jari Lindström, Sampo Terho sekä Jussi Niinistö) jotka perustivat sitten Sinisen tulevaisuuden. Puolue oli Sipilän hallituksessa vahvasti tekemässä Kikyä jonka varmasti työntekijät muistavat ja eivät hyvällä

Kristallipuolue
Kristallipuolueelle keskeisiä teemoja ovat henkiset arvot, vaihtoehtoisten ja luontaisten hoitomuotojen tukeminen perinteisen lääketieteen rinnalla, yksilönvapaus, EU- ja Nato-vastaisuus ja luonnon kunnioittaminen.

Liberaalipuolue 
Liberaalipuolue pyrkii edistämään laajaa yksilön- ja elinkeinovapautta. Puolueen mielestä jokaisella on oikeus elää elämäänsä kuten parhaaksi näkee, kunhan ei aiheuta haittaa toisille ihmisille, eläimille tai ympäristölle.

Piraattipuolue
Piraattipuolueen mielestä politiikan lähtökohtana tulee olla yksilönvapaus. Jokaisella on oltava vapaus toimia haluamallaan tavalla, kunhan ei rajoita muiden vapauksia. Piraattipuolue arvostaa vapautta ja yhdenvertaisuutta. Piraatit haluavat näyttöön perustuvaa politiikkaa jossa päätösten tuloksia seurataan ja arvioidaan.

Sinimusta Liike
Sinimusta Liike on nationalistinen eli kansallisuusaatetta kannattava puolue, joka vastustaa yhteistyötä ja yhteiseloa eri kansallisuuksiin kuuluvien välillä. Puolueen poliittisena tavoitteena on suomalainen valtio ja rodullisesti suomalainen kansa.

Suomen Kansa Ensin
Suomen Kansa Ensin on "kansallismielinen puolue". Sen aktiivit ovat aikaisemmin toimineet Rajat kiinni! -mielenosoituksissa. Puolueen tavoitteena on turvallinen ja asumisen arvoinen Suomi suomalaisille.

Suomen Kommunistinen Puolue
Suomen Kommunistinen Puolue eli SKP on kommunismia kannattava puolue. SKP vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä ja kannattaa eroamista Euroopan unionista.

Vapauden liitto
Vapauden liitto on oikeistokonservatiivinen puolue, joka haluaa puolustaa ja edistää sekä yksilönvapautta että Suomen valtiollista vapautta. Puolue on EU- ja Nato-vastainen eikä se usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Vapauden liiton mielestä mm polttoainetta pitää ostaa sieltä mistä sitä halvemmalla saa, vaikka Sitten Venäjältä. Vapauden liiton perustajat irtautuivat Valta kuuluu kansalle -puolueesta alkuvuonna 2022 VKK:n Venäjä-myönteisyyden vuoksi.

Linkkejä:

katso miten kansanedustajat äänestivät

Yksi kannattaa suoraan Putinin öljyn ostamista

Näin puheenjohtajat sijoittuvat IL:n arvokartalle

HS:n vaalikoneen mukaan arvokartan vasemmistolaisesta konservatiivikulmasta löytyy vain yksi puolue.

Duunitorin vaalikone

Ylen vaalikone

Nuorten vaalikone

Eduskunta


Muista äänestää!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita