Eduskuntavaalit 2023 on käyty!

07.04.2023

Ja uusi eduskunta on valittu seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Voimaton käy läpi eduskuntapuolueet:

Kokoomus:

Voitti tämän leikin ja sai 48 edustajaa, lisäystä edelliseen 10 paikkaa. Kokoomuksen vaaliteemat siis tehosivat kansaan parhaiten. Kokoomus haluaa Suomen talouden kuntoon ja oletettavasti suurimpia tavoitteita heillä on velkaantumisen lopettaminen. Tämä tarkoittaneen verotuksen kiristymistä, sekä julkisten palvelujen heikkenemistä tavalla tai toisella.

Kokoomus on siis suurin puolue ja kohensi asemiaan eniten.

Kokoomus ansaitsee kultamitalin näissä kisoissa .

Perussuomalaiset:

Kakkossijan ja hopeaa voitti populistipuolue Perussuomalaiset, paikkoja eduskunnassa on nyt 46 ja lisäystä edelliseen 7 paikkaa. Perussuomalaiset vetosivat äänestäjiin yksinkertaisilla teemoilla, kuten vaatimalla bensan hinnan alentamista sekä kritisoimalla ulkomaalaisten maahan muuttoa, perussuomalaiset suhtautuvat myös kriittisesti EU:n ja ilmastomuutokseen.

Voimaton onnittelee Perussuomalaisia hyvästä sijoituksesta ja vaalivoitosta.

SDP:

Kolmanneksi ja pronssille ylsi SDP joka sai 43 edustajaa ja lisäystä edelliseen 3 paikkaa. SDP teki myös vaalivoiton, tosin pienemmän kuin Kokoomus ja Perussuomalaiset. SDP:n rasitteena oli todennäköisesti hankala kausi pääministeripuolueena ja ainakin osa hoitoalan äänestäjistä hylkäsi SDP:n ns. Aki Lindén pakkotyölain vuoksi.

SDP ansaitsee onnittelut hyvästä sijoituksesta ja vaalivoitosta vaikka se saattaa jonkin mielestä tuntua tappioltakin

KESK:

Keskusta on näiden kisojen suurin häviäjä. Keskusta sai 23 edustajaa ja tappiota edelliseen kauteen tuli 8 paikan verran. Keskusta ei vakuuttanut oikein missään, mielipiteet vaihtuivat tilanteen mukaan ja vaalitenteissäkin kummaa ajelehdintaa. Myös viherpesu lihan ekologisuudesta pisti esille eräässä vaaliohjelmassa. Voimaton epäilee ainakin osan keskustaa äänestäneistä siirtyneen Perussuomalaisten riveihin

Vihreät:

Ehkä näiden vaalien suurin pettymys. Vihreät saivat 13 paikkaa ja vähennystä edelliseen eduskuntaan tuli 7 paikan verran. Eduskunnassa Vihreiden arvot tuntuivat hukkuvan muiden puolueiden mielipiteen alle. Kovasti Vihreät joustivat periaatteissaan ja äänestivät Hallituspuolueiden mukaisesti vaikka olivat asioista ainakin puheiden tasolla jopa erimieltä. Vihreiltä varmasti katosi ääniä pakkolaki päätösten kuin myös Kannabis-myönteisyyden vuoksi.

Vihreillä onkin kovasti miettimistä miten kannatus saadaan kohenemaan. Olisiko Vihreiden aika keskittyä hiukan tarkemmin perusasioihin.

VAS:

Vasemistoliitto sai 11 paikkaa ja tappiota edelliseen kauteen tuli 5 paikan verran. Vasemistoliiton tappiota voineen pitää pienenä yllätyksenä. Ehkä hallitusvastuu ja ikävät päätökset mistä äänestäjät eivät pitäneet koituivat kohtaloksi. Mahdollisesti myös "taistelu" pääministeripuolueesta päätyi vasemistoliiton kohtaloksi ja todennäköisesti osa äänestäjistä äänesti siksi SDP:tä eikä Vasemistoliittoa.

RKP:

Suomen ruotsalainen kansanpuolue piti pintansa ja säilytti 9 kansanedustajan paikat, mikä on ihan hyvä saavutus. Toki RKP:tä äänestetään selkeästi eniten ruotsinkielisillä alueilla mutta siitä huolimatta. Todennäköisesti hyvä apupuolue hallitukseen jos suostuvat lähtemään Kokoomuksen rinnalle. Toki mahdollinen Perussuomalaisten hallitus vastuu saattanee tuoda kapuloita puolueen lähtöhaluille.

KD:

Kristilliset tekivät kohtuullisen hyvän tuloksen ja pitivät 5 paikkaa nykyisessä eduskunnasta mikä heillä oli myös edellisessä eduskunnassa. Kristillisille on tärkeitä arvoja kuten nimestä voi arvata kristilliset arvot. Arvot sinällään on ihan ok vaikkakin seksuaalivähemistöjen mielestä eräät arvot ovatkin hiukan outoja.

LIIK:

Liike Nyt puolue kulminoituu Harry Harkimoon. Harkimo piti paikkansa eduskunnassa joten Liike nyt on ensimmäistä kertaa eduskunnassa ihan kauden alusta saakka. Harkimohan erosi Kokoomuksesta ja perusti oman ryhmän. Liike Nyt:iä voitaneen ajatella Kokoomuksen äärilaidan puolueeksi jossa näkyy selkeästi ainoan edustajan mielipide. Liike Nytille on varmasti pieni pettymys kun lisäpaikkoja ei eduskunnasta herunut.

MUUT:

Muut saalistivat yhden paikan joka meni Ahvenanmaan edustajalle. Paikka käytännössä on RKP:n lisäpaikka eduskunnassa, toki Ahvenanmaan edustajalla on asioihin oma mielipide sanottavana.


Voimaton ennustaa että Hallitusneuvottelut saattavat olla vaikeita, paljonko pitää antaa periksi omissa arvoissa että hallituspaikka irtoaa. Mielenkiintoista on osaavatko Perussuomalaiset joustaa riittävästi omissa mielipiteissään ja ottavat hallituspaikan vai haluavatko pysyä tutusti oppositiossa jossa on helppo arvostella kun ei itse tarvitse ottaa vastuuta päätöksistä.

Jos Perussuomalaiset eivät löydä yhteistä säveltä Kokoomuksen kanssa niin SDP:llä ja kokoomuksella on miettimisen paikka, löytyykö yhteisiä asioita mitä kehittää ja jos löytyy saadaanko muilta puolueilta siihen tukea?

Voimattoman liikennevalo suosituksen mukaan

Punaisia puolueita on Liike NYT ja Perussuomalaiset ja nämä saalistivat yhteensä 47 paikkaa

Keltaisia puolueita on KD, Keskusta, Kokoomus, RKP ja nämä saivat 85 edustajaa (+Ahvenenmaan 1 paikka yht 86)

Vihreitä puolueita on taasen SDP, Vasemisto ja Vihreät ja nämä saivat yhteensä 67 paikkaa.

Eli liikennevalojen perusteella meillä on keltainen eduskunta, toivotaan kuitenkin että yhteinen linja löytyy sieltä vihreän lampun suunnasta enemmin kuin punaisesta suunnasta.

Yle

HS

Iltalehti

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita