Presidentinvaalit
Presidentinvaalit käydään Suomessa tammi- ja helmikuun aikana 2024.
Nyt on aika pohtia ketä juuri sinä haluat äänestää seuraavaksi presidentiksi. Kaikki ehdokkaat lupaavat paljon ja kertovat tekevänsä sitä ja tätä jos valitaan Suomen presidentiksi. Mutta voiko lupauksiin luottaa, valitettavasti lupauksista on helppo tinkiä kun valinta on käynyt.
Vaalikoneet on hyviä apureita mutta vaalikoneen antamaan tulokseen ei kannata kokonaan luottaa. Kannattaa ottaa huomioon myös ehdokkaan menneisyys, se kertoo ehdokkaan todellisesta arvopohjasta yllättävän paljon
Presidenttiehdokkaat numerojärjestyksessä
2. Li Andersson (vas.)
- Andersson Oli Marinin hallituksessa opetusministerinä. Hänen aikana oppivelvollisuusikää nostettiin 18 vuoteen ja toisen asteen opetus muutettiin maksuttomaksi.
- Hän on kertonut myös kannattavansa sukupuoletonta asevelvollisuutta mikä lisäisi myös sukupuolten tasa-arvoisuutta
- Äänesti Marinin hallituksessa potilasturvallisuuslain puolesta, eli oli säätämässä ns. pakkotyölakia hoitajille vaikka puheissa oli lakia vastaan
Vasemmisto arvioi potilasturvallisuuslakia
Koulutuksen leikkauskierre loppuu nyt
3. Olli Rehn (kesk.), valitsijayhdistys
- Oli elinkeinoministeri Sipilän hallituksessa ja päättämässä ns. kiky sopimuksesta jota Sipilä nimitti yhteisiksi talkoiksi. Kikyn avulla työaikaa pidennettiin ja julkisen sektorin lomaraha leikattiin 30 prosentilla, tämä kosketti erityisen paljon pienipalkkaisia ja naisvaltaisia aloja kuten hoitajia. Lisäksi Kikyssä kevennettiin työnantajien osuutta työeläke-, sosiaaliturva- ja työttömyysmaksuista kevennettiin ja palkansaajien maksamia osuuksia vastaavasti nostettiin. Nämä maksut ovat edelleen voimassa monessa paikassa
- Osasi ennakoida Venäjän toimia: "Vuoden 2014 syyskuussa Rehn kutsui Rosatomia "tiukasti Venäjän johdon poliittisessa ohjauksessa olevaksi taloudelliseksi toimijaksi". Rehn muistutti tuolloin Euroopan parlamentin päätöslauselmasta, joka kehottaa jäsenmaita perumaan energiayhteistyön Venäjän kanssa. Rehn muistutti, ettei uusia hankkeita Venäjän kanssa tulisi aloittaa niin kauan kuin Venäjä jatkaa voimapolitiikkaa Ukrainassa. "
Kiky-sopimuksen pysyvin muutos on hyödyttänyt työnantajia lähes 6 miljardilla eurolla | Yle
4. Harry Harkimo (liik.)
- Liike Nytin ainoa kansanedustaja, erosi Kokoomuksesta 2018. Kärkäs ja sanavalmis liikemies.
- Harkimo on kannattanut työntekijöiden irtisanomisen helpottamista
- Harkimo kannatti potilasturvallisuuslakia eli ns. hoitajien pakkotyölakia
5. Jussi Halla-aho (ps.)
- Nykyisen eduskunnan puhemies. kirjoittanut paljon, kirjoituksissa myös selkeää rasismi viittauksia ulkomaalaisiin ja maahanmuuttajiin. Esimerkiksi 2006 Halla-aho kirjoitti blogissaan maahanmuuttajien tekemistä raiskauksista. Hän toivoi, että raiskausten kohteeksi valikoituisi "vihervasemmistolaisia maailmanparantajia ja heidän äänestäjiään"
- Halla-Aho kannattaa työttömyysturvan ja irtisanomissuojan heikennyksiä
Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon tuplavoltti | SAK
6. Jutta Urpilainen (sd.)
- Urpilainen Oli Kataisen hallituksen Valtionvarainministeri 2011-2014, tämän jälkeen hävisi puheenjohtaja vaaleissa Antti Rinteelle ja käytännössä katosi Suomen poliittiselta kentältä ja siirtyi EU-komissaariksi.
- Urpilainen oli kriittinen kiky-sopimuksen suhteen
7. Mika Aaltola (sit.), valitsijayhdistys
- Vaihtoehto politiikan ulkopuolelta. Vahva tietämys mm Venäjästä. Kannattaa vahvaa ennakoivaa puolustusta venäjää vastaan.
8. Alexander Stubb (kok.)
- Vahva ja kokenut poliitikko. Oli pääministerinä 2014-2015, pystynyt pitämään itsestään positiivista imagoa.
- Kannatti kiky-sopimusta jolla heikennettiin työntekijöiden asemaa
9. Sari Essayah (kd.)
- Orpon hallituksen maa-ja metsätalousministeri. Kannattaa siis Orpon työelämän heikennyksiä sekä perussuomalaisten maahanmuuttokriittisiä puheenvuoroja. Tai ei ainakaan niitä ole vastustanut julkkisesti.
- Vastusti aikanaan kiky-sopimusta sekä hoitajien pakkotyölakia.
- suhtautuu seksuaalivähemmistöihin ja aborttiin kielteisesti
10. Pekka Haavisto (vihr.). valitsijayhdistys
- Valitsija yhdistyksen mutta käytännössä vihreiden ehdokas. Pitkän linjan poliitikko ja ollut useampi ministeri mm ulkoministerinä toimi kun Suomi liittyi Natoon.
- Pehmeän ja kiltin tuntuinen mies. Vastusti aikanaan Nato jäsenyyttä, uskoi Venäjän muuttuvan demokraattisempaan suuntaan ja kannatti venäläisille löyhempiä viisumivaatimuksia. Sittemmin mieli on muuttunut ehkä jyrkempään suuntaan kun on nähty miten Venäjä on toiminut
- Haaviston mielestä kaksoiskansalaisuudesta tulisi luopua
Jos Haaviston tahto olisi mennyt läpi
Kaikkineen Voimaton suosittelee että äänestä mielestäsi parasta vaihtoehtoa ja huolehdi siten ettei ainakaan se huonon ehdokas saa hyötyä äänestämättömyydestäsi