Saanko hoitoa?

02.12.2024

Mielenterveyden horjuessa tarvitaan hoitoa, mutta hoitoon pääsy saattaa olla vaikeaa. Lääkärin tai psykiatrin vastaanotolle pääsy saattaa olla jopa toivotonta.

Mistä tämä johtuu?

Aikaisemmin lääkärin ja hoitajan vastaanotolle pääsi usein jo seuraavana päivänä tai ainakin seuraavalla viikolla. Nyt et välttämättä saa aikaa ollenkaan.

Tähän vaikuttavat taloudelliset syyt ja päätöksentekijöiden ajatus siitä, mihin resursseja kannattaa kohdistaa.

Vuosikymmeniä sitten oli olemassa B-mielisairaalat, joihin kipeimmät pitkäaikaispotilaat vietiin ja "unohdettiin". Sitten todettiin, että tämä on kallista. Tämän seurauksena sairaalapaikkojen vähentäminen alkoi, ja potilaita siirrettiin sairaalasta avohoitoon yhä enemmän. Pitkäaikaiset potilaat ohjattiin kuntoutumiskoteihin ja muihin asumispalveluyksiköihin, ensin kunnallisiin ja myöhemmin yksityisiin. Sitten alkoi kilpailutus. Kilpailutuksella pyrittiin hakemaan lisä-säästöjä. Säästöjä saatiinkin, mutta valitettavasti myös palveluiden laatu heikkeni entisestään. Halvalla ei saa hyvää ja laadukasta hoitoa. Henkilökuntaa saattaa olla liian vähän, lääkäripalveluja ei ole riittävästi, eikä muitakaan palveluja ole käytössä kuin se lain vaatima minimi ja joskus myös sen alle.

Mihin tämä on johtanut ja miksi?

Nykyään maailma on kiristynyt entisestään, ja paineet ovat kasvaneet monilla elämänaloilla. Ulkonäköpaineet, menestyspaineet ja muut haasteet ovat tuoneet aikuisisten ja nuorten mielenterveydelle suuria ongelmia. Valitettavasti yhä useampi ei selviä näistä. Näitä uhreja yritetään hoitaa nopeasti ja tehokkaasti lyhyillä terapioilla, lääkkeillä ja erilaisilla nettiterapioilla, mutta aikaa ja rahaa näihin hoitoihin ei investoida riittävästi. Osa potilaista selviää, mutta osa jää ikään kuin sairauskuoppaan. Hoitoa ei saa enempää ja sairaus syvenee. Lääkkeet uusitaan ja hoitoa näennäisesti tarjotaan. Monilla potilailla on saattanut ollut edellinen lääkärikontakti vuosia sitten. Nykyään potilaiden lääkkeet uusitaan hyvin ja tehokkaasti mutta kuinka yksikään lääkäri voi arvioida potilaan kuntoa pelkästään laboratorio-tulosten ja hoitajan antamien kertomusten perusteella vuodesta toiseen?

Potilailla tulee olla oikeus tavata lääkäriä edes kerran vuodessa on sitten potilas hoidossa sairaalassa, asumispalveluyksikössä tai kotona!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita