Tuhoaako hallitus sopimiskulttuurin?

07.10.2024

Suomen hallituksen tiukat säästötoimet kohdistuvat erityisesti vähävaraisiin ryhmiin, kuten opiskelijoihin, työttömiin ja pienipalkkaisilla aloilla työskenteleviin. Näiltä on leikattu erilaisia tukia, ja uudelleenkouluttautuminen on tehty entistä vaikeammaksi. Lisäksi hallitus näyttää haluavan, että työntekijät tekevät töitä myös sairaana, kun ensimmäinen sairauslomapäivä halutaan palkattomaksi.

Hallitus aikoo myös lisätä määräaikaisuuksia sallimalla perusteettomat määräaikaiset työsuhteet jopa vuodeksi kerrallaan ja puolivuottahan siitä on koeaikaa. Tämä tulee todennäköisesti vähentämään lasten syntyvyyttä ja heikentämään nuorten perheiden perusturvallisuutta. Saako esimerkiksi pankista asuntolainaa, jos ei ole vakituista työpaikkaa? Uskaltaako perhettä perustaa, kun ei ole varmuutta neuvolan tai koulun sijainnista? Monet perheettömät pohtivat, onko heillä ylipäätään varaa lapseen, kun Suomen hallitukseen ei voi luottaa.

Moni joutui työttömäksi syyskuussa. Ansiosidonnaisten etuuksien leikkaukset alkavat liian nopeasti; ensimmäinen 20 prosentin leikkaus tulee voimaan vain kahden kuukauden kuluttua. Hyvin harva ehtii työllistyä tuossa ajassa. Tämä syyskuussa voimaan astunut laki leikkaa joulukuussa ensimmäisiltä työttömiltä sen 20 prosenttia – oivallinen joululahja työttömille Suomen hallitukselta. Ja lisää leikataan seuraavana vuonna.

Lisäksi hallitus on asettanut tavoitteeksi, että palkankorotukset eivät voi olla suurempia kuin vientialoilla. Tämä on järkyttävää, sillä se tarkoittaa, että hallitus aliarvioi hoitajien, opettajien, siivoojien ja muiden alojen työntekijöiden arvon. Mikä on valtakunnan sovittelijan rooli, jos sillä ei ole oikeutta neuvotella, vaan ainoastaan ilmoittaa raja mitä ei voi ylittää?

Hoitoala tulee todennäköisesti menettämään entisestään työntekijöitä, ja nuoret valmistuneet hoitajat miettivät ulkomaille muuttoa, missä olosuhteet, palkka ja työntekijöiden arvostus ovat huomattavasti paremmat kuin Suomessa.

Mitä tästä seuraa? Suomeen syntyy työvoimapula, jota hallitus todennäköisesti yrittää korjata pienentämällä esimerkiksi hoitomitoituksia. Vanhusten hoito tulee huononemaan entisestään. Lisäksi ennaltaehkäisy heikkenee, kun kolmannelta sektorilta leikataan ja vapaaehtoiset vetäytyvät, koska heillä ei ole mahdollisuutta tehdä ennaltaehkäisevää työtä. Vapaaehtoistyö ei ole täysin ilmaista; jonkun on koordinoitava sitä, varattava tilat ja välitettävä tietoa asiakkaille. Vapaaehtoinen ei voi hoitaa kaikkea, kun hänen on myös huolehdittava omasta palkkatyöstään. Jos palkkatyö vaarantuu, vapaaehtoinen luopuu luonnollisesti vapaaehtoistyöstään.

Suomen hallituksen toimet muistuttavat hölmöläisen peiton jatkamista: leikataan yhdestä päästä ja ommellaan toiseen.

Arvon kansanedustajat ja puolueiden toimihenkilöt! Tulkaa alas norsunluutornistanne ja ryhtykää hoitamaan asioita niin, että niillä on todellista vaikutusta Suomen nostamiseksi tästä suosta!

Tällä menolla työttömyys nousee entisestään, rikollisuus lisääntyy ja syntyvyys laskee.

Haluatko sinä tällaisen Suomen?

Näin hallitus on leikannut ja leikkaa vielä lisää

Maan hallitus ei ole perääntynyt hallitusohjelmatavoitteistaan

Näin työttömyysturvasi heikkeni syyskuun alusta

Vientivetoinen palkkamalli tuo syysmyräkän eduskuntaan

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita